Trgovačka 5b, Umag, 52470

+385 98 19 12 201

+385 52 751 144

info@kormoran.hr

KOME PRIPADA BUDUĆNOST ?

Budući da se svi nalazimo u nekoj vrsti izolacije i čekamo neke bolje dane, iskoristit ću priliku da Vam predložim jedan vrlo interesantan članak i predavanje koje sam odslušao na 32. FORUMU POSLOVANJA NEKRETNINAMA u Zagrebu, a gost predavač bio je cjenjeni znanstvenik i futurolog Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu. 


Interesantno je da je Korlević već tada naveo moguće ugroze i prijetnje čovječanstvu koje publika nije razumjela, a ni shvatila ozbiljno, jer su djelovala apokaliptično međutim fascinantno je da je Korado sastavio listu najvećih opasnosti za čovječanstvo i naveo prema redoslijedu ugroze. Lista se sastoji od 9 ugroza , ali navest ću samo prve tri ( mogući scenariji):


MOGUĆI IZAZOVI:

1. Prirodna ili umjetna pandemija 

2. Nuklearni rat  

3. Kolaps kompleksnih sustava 

4. Itd……


S obzirom na izazove i ove prijetnje Korlević postavlja pitanja? 

1. Jesmo li mi kao pojedinci, roditelji, poduzetnici i zajednica spremni za taj izazov? 

2. Imamo li znanja strasti, nove alate i motivaciju za kormilariti sigurniji u tom nadolazećem svijetu? 


O ZAJEDNICI I ŠKOLSTVU : 

Zajednica sigurno nije spremna, ona nam i dalje živi u iluzijama post industrijskog, post informatičkog doba i ne snalazi se u planiranju u svijetu nadošle DOŽIVLJENE EKONOMIJE. Česte su fantazije o prošlim industrijskim vremenima kad «smo bili veliki i važni». 

Školstvo nam živi u doba standardizacije vijaka i standardnih znanja, koje treba koristiti standardni radnik za standardne poslove u tvornicama industrijske revolucije, kakve više ne postoje. Djecu se ne grupira po interesima, strastima i sposobnostima nego i dalje prema «godini proizvodnje». 


MEDIJI: 

Živimo u fantastičnom i izazovnom vremenu golemih znanstvenih, tehnoloških i medicinskih otkrića, o kojima mediji ne prenose informaciju ili je prenose na krivi način. U ovom slučaju ne nose krivicu, njihova zadaća i nije promišljanje budućnosti u ovom slučaju zakazao je širi akademski svijet, koji se bavio mikro menadžmentom informacija umjesto da sagleda cjelinu. 


POLITIKA I AKADEMSKA ZAJEDNICA: 

Politička i akademska nadogradnja društva ne uspijeva shvatiti «tektonske promjene» koje se događaju u cijepanju društva na ono tehnološko i ono «prodaje snova». Spomenuta «zajednica» nije lokalna već globalna odnosno sveukupno čovječanstvo. 


PROMJENE: 

Imamo li pravo ostati po strani i na te promjene reagirati nezadovoljstvom, kritikama i negiranjem? 

Izgleda da baš i ne, stajanjem po strani se isključujemo iz promjena. Zbog silnih razlika u znanju počinje se javljati cijepanje naše civilizacije na onu brojčano većinsku, doživljene ekonomije i onu brojčanu manju, tehnološke civilizacije gdje je koncentrirana moć. 


ZAKLJUČAK:

Znanstvenik Korado na kraju zaključuje da budućnost pripada onima koji ne budu gledali stvaranje budućnosti sa strane nego «zavrnuli rukave» i da postanu « gandijanska promjena koju žele vidjeti u svijetu». Učiti, istraživati, surađivati, graditi, stvarati, upravljati, ključni su pojmovi o kojima ovisi koliko će netko, dio budućnosti «dobiti». Koliko vremena treba paziti na odabir budućnosti, najvjerojatnije nekih 25 godina, a nakon toga više neće ovisiti o Homo sapiensu. 








Sviđa vam se članak? Podijelite ga!

Više novosti

ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA OD INVESTITORA, IZVOĐAČA PA SVE DO KUPCA

ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA OD INVESTITORA, IZVOĐAČA PA SVE DO KUPCA

PRIČA O A I B STANU U DOBA KRIZE

PRIČA O A I B STANU U DOBA KRIZE

KUPOVINA NEKRETNINE U UMAGU ZA STRANCE UZ POMOĆ AGENCIJE ZA NEKRETNINE

KUPOVINA NEKRETNINE U UMAGU ZA STRANCE UZ POMOĆ AGENCIJE ZA NEKRETNINE

KRATKI VODIČ ZA SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

KRATKI VODIČ ZA SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

UMAG: PRAVA MALA OAZA MIRA

UMAG: PRAVA MALA OAZA MIRA

KAKO ODABRATI AGENCIJU ZA NEKRETNINE KOJA ODGOVARA VAŠIM POTREBAMA?

KAKO ODABRATI AGENCIJU ZA NEKRETNINE KOJA ODGOVARA VAŠIM POTREBAMA?

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".